Vergeet de Groene Kaart Niet als je Buiten Europa met de Auto Reist

Ga je deze zomer met de auto op vakantie? De kans is groot dat je niet hebt gecheckt of je een groene kaart bij je hebt. Uit onderzoek blijkt dat 87 procent van de vakantiegangers dit belangrijke document niet controleert. Zonder groene kaart in landen waar dit verplicht is, riskeer je een boete omdat je geen bewijs van verzekering kunt tonen.

Meerderheid Gaat Met Auto Op Vakantie

Ruim de helft van de Nederlanders kiest voor de auto als vervoermiddel tijdens de zomervakantie. Bij het afsluiten van een autoverzekering krijg je een groene kaart, een internationaal verzekeringsbewijs dat aantoont dat je verzekerd bent. Dit is essentieel bij ongelukken of pech in het buitenland, omdat het alle benodigde informatie bevat voor schadeformulieren. Het niet bij je hebben van deze kaart kan voor veel problemen zorgen.

Groene Kaart Niet Altijd Verplicht

Binnen de Europese Unie is een groene kaart vaak niet verplicht, omdat de politie aan je kenteken kan zien of je verzekerd bent. Toch is het raadzaam om te controleren in welke landen de groene kaart wel verplicht is, vooral als je naar landen buiten de EU reist. Vergeet niet de geldigheid van de kaart te checken; deze is slechts een jaar geldig. Veel verzekeraars verstrekken tegenwoordig een digitale versie, wat het meenemen vergemakkelijkt.

Dekking en Verzekering voor Caravans

Veel vakantiegangers controleren de dekking van hun autoverzekering niet voor vertrek, wat kan leiden tot vervelende verrassingen. Sommige dekkingen zijn niet geldig in het buitenland, zoals vervangend vervoer. Daarnaast is een apart verzekeringsbewijs nodig voor caravans en aanhangers zwaarder dan 750 kilogram in landen als Duitsland, Polen en Spanje. Controleer ook of je caravan verzekerd is wanneer deze niet aan de auto is gekoppeld. Hiervoor kan een aparte caravanverzekering nodig zijn.