De invloed van banden op je brandstofverbruik
Let je goed op je reiskosten en de CO2-uitstoot van je auto? Dan is er goed nieuws: in mei verschijnen namelijk de vernieuwde ‘Bandenlabels’. Deze labels moeten het makkelijker maken om het brandstofverbruik, de veiligheid en de geluidsproductie van je autoband in te zien. Want naast je eigen rijstijl en de motor van je auto, hebben ook banden een groot effect op je verbruik en je CO2-uitstoot.
Bandenlabel
Wanneer je je brandstofverbruik en CO2-uitstoot wilt verminderen, denk je misschien niet meteen aan het vervangen van je banden. Toch hebben autobanden een grote invloed op je verbruik en rijveiligheid. Met goede banden op de juiste bandenspanning rij je veiliger (meer grip), zuiniger (minder rolweerstand) en stiller (minder geluidsoverlast). Daarnaast gaan je banden ook nog eens langer mee.
Doordat goede banden zo belangrijk zijn riep de Europese Unie een aantal jaar geleden het Bandenlabel in het leven. Dit label geeft aan welke invloed de band heeft op het brandstofverbruik van je auto, hoe veilig de band is en wat de geluidsproductie van de band is. Het ziet er ongeveer hetzelfde uit als de energielabels van huizen, koelkasten en stofzuigers.
Besparen
Hoewel alle autobanden voldoen aan de Europese normen, zijn sommige autobanden aanzienlijk zuiniger, stiller of veiliger dan andere. Zo heeft een zuinige band een extra lage rolweerstand, waarmee je jaarlijks gemiddeld 3 procent aan brandstof bespaart. Sterker nog, als alle autobezitters in Nederland gewone banden inruilden voor een van de zuinigste opties, dan vermindert de CO2-uitstoot met zo’n 400 miljoen kilo CO2 per jaar. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Winterbanden
Naast de bandenspanning en het bandprofiel hebben ook de seizoenen effect op je brandstofverbruik en rijveiligheid. In de winter is het wegdek vaak nat of besneeuwd, waardoor het beter is om in de koudere maanden (november tot april) met winterbanden te rijden. Deze banden hebben door hun profiel meer grip op gladde wegen. Dit betekent dat je niet alleen minder uitglijdt, maar dat je ook beter kunt remmen. Het nadeel van winterbanden is wel dat ze door de hogere rolweerstand voor meer brandstofverbruik zorgen. In de zomermaanden kun je –zoals de naam al suggereert- beter met zomerbanden rijden. Wanneer het warmer is heb je met winterbanden juist een langere remweg dan met gewone zomerbanden. Bovendien bespaar je met zomerbanden op je brandstofverbruik. Dus, heb jij ze al onder de auto zitten?