Auto gestolen…wat nu?


Heb jij wel eens te maken gehad met een gestolen auto of een auto-inbraak? Uit een analyse van een vergelijkingssite blijkt dat er in 2019 maar liefst 48499 auto-inbraken werden geregistreerd. In vergelijking met 2018 is dat een daling van 9,3 procent. Wanneer je ermee te maken krijgt, bel dan in ieder geval direct de politie en je verzekeraar.

53 procent van alle auto-inbraken in Nederland worden gepleegd in 15 gemeenten (totaal telt Nederland er 355). Dat blijkt uit politiecijfers van de afgelopen twee jaar. In Amsterdam werd er vorig jaar 6376 keer ingebroken in auto’s. In deze stad loop je nog steeds het meeste risico. In Rotterdam, Lelystad, Gooise Meren, Groningen en Schiedam is het aantal auto-inbraken het meest gestegen. Vooral in de noordelijke provincies steeg het aantal auto-inbraken. In Zeeland daalde het aantal met 35 procent.

Wat te doen?

Auto gestolen? Bel dan altijd direct de politie en je verzekeraar (of het Aangifteloket Gestolen Voertuigen, waardoor je de politie en verzekeraar tegelijk op de hoogte brengt). Door zo snel mogelijk door te geven, vergroot je de kans dat de auto terug gevonden wordt en voorkom je dat je aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele, door de dief veroorzaakte, schade. Als je aangifte hebt gedaan, hoef je geen wegenbelasting en verzekeringspremie meer te betalen. De auto is immers niet meer in jouw bezit.

Wat wordt er vergoed?

Check bij autodiefstal en/of -inbraak welke schade er vergoed wordt door je verzekering. Is diefstal bijvoorbeeld wel gedekt? Krijg je een vervangende auto? Controleer welk bedrag er vergoed wordt en check of losse spullen ook gedekt zijn. Independer constateert dat het vaak voor consumenten onduidelijk is wat er in geval van inbraak gedekt is. Dekkingen van bijbehorende verzekeringen lopen uiteen. Wanneer een verzekeraar uitkeert bij diefstal, hanteert deze een wachttermijn tot 30 dagen. Dit wordt gedaan, omdat er een kans is dat de auto nog wordt teruggevonden. Voor een vergoeding dien je alle delen van het kentekenbewijs van de auto en de autosleutels in te leveren.

Zelf doen

Wat je zelf kunt doen om een autodiefstal zoveel mogelijk te voorkomen, is te zorgen voor een goede beveiliging van je auto. Verzekeraars eisen dit zelfs bij duurdere auto’s, voordat ze uitkeren. Parkeer je auto liever op een verlichte druk bezochte plaats, houd je autosleutels bij je, gebruik een stuurslot (bij duurdere auto’s) en sluit je auto altijd goed af.