Toch besparen in de winter
Zodra de temperaturen buiten gaan dalen, zetten we al snel de verwarming aan. Met name in de herfst en winter wordt er veel gas gestookt en meer elektriciteit verbruikt. Hoe kun je er toch voor zorgen dat je bespaart op je energierekening in de winter?
In de nacht van de laatste zaterdag op zondag van oktober zetten we de klok om 03.00 uur altijd weer een uur terug. Met het ingang van de wintertijd is het s ’morgens dus een uur eerder licht, maar s ’avonds ook een uur eerder donker. Hierdoor hebben we vaker en langer de lampen en verwarming aan en verbruiken we dus meer stroom dan wanneer de zomertijd van kracht is.
Besparen op licht
De lampen vaker en langer aan doen betekent het verbruiken van meer energie en dus een hoger energieverbruik. Met ledlampen kun je daar wel op besparen. Een ledlamp van 6 Watt kan bijvoorbeeld al een gloeilamp van 40 Watt vervangen. De ledlamp verbruikt minder energie, terwijl je evenveel licht hebt als met een gloeilamp. Wanneer je een kamer verlaat, moet je er wel aan denken om alle lampen uit te doen. Anders verspil je alsnog de bespaarde energie. Kaarsjes zijn ook een goed alternatief voor meer licht, meer sfeer en minder energieverbruik.
Toename gasverbruik
Met de ingang van de wintertijd gaat vaak de verwarming weer aan omdat het kouder in Nederland wordt. Wanneer de temperaturen dalen, neemt het gasverbruik behoorlijk toe. Bijna 75% van het gasverbruik gaat op aan de verwarming. Maar wist je dat je 7% kan besparen door de verwarming maar één graadje kouder te zetten? Je kunt ook ruim een uur voordat je weggaat of gaat slapen, de verwarming uitzetten. De warmte blijft dan nog wel hangen, maar de verwarming hoeft niet constant te blijven stoken. Daarnaast kun je besparen op je gasverbruik door de verwarming uit te draaien op kamers die niet in gebruik zijn.
Bespaartips
Energiesluipers zijn een nachtmerrie voor je energierekening. Zet waar mogelijk apparaten volledig uit en haal de stekkers van apparaten die je minder gebruikt uit het stopcontact. Door een deksel te gebruiken tijdens het koken, verbruik je minder energie. Wanneer je elektrisch kookt kun je de kookplaat zelfs al eerder uitzetten, want de plaat blijft toch nog een tijdje warm. Een vriezer met een laag ijs kost onnodig veel energie en een volle koelkast zorgt ervoor dat de kou beter behouden blijft. Door kieren kan warmte verdwijnen naar koude ruimtes, en andersom. Tochtstrips kunnen dit voorkomen. Heb je een raam met enkel glas, dan komt er waarschijnlijk ook veel kou vanaf. Met een gordijn kun je die kou tegenhouden.
Nog meer besparen
Ben je al bewust bezig met het licht en de verwarming, maar wil je toch nog meer besparen in de winter? Dit kan snel en gemakkelijk door de energiekosten te vergelijken. Je kunt dan direct zien hoeveel je zou kunnen besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier.