Soorten inboedelverzekeringen

Met een inboedelverzekering kun je jezelf verzekeren tegen schade aan je inboedel (huisraad). Hieronder valt vrij veel: onder andere meubels, kleding, apparatuur en boeken. Als vuistregel kun je aanhouden dat alles wat zich los in je woning bevindt, onder je inboedel valt. Anders gezegd: als je het kunt verhuizen, valt het onder de inboedelverzekering. Alles wat vast gemonteerd zit, zoals een inbouwkast of een toilet, valt niet onder de inboedelverzekering, maar onder de opstalverzekering.

Je kunt aanspraak maken op de inboedelverzekering als je spullen beschadigd zijn door bijvoorbeeld brand, wateroverlast, bliksem of storm, inbraak of vandalisme. De verzekeraar keert overigens niet in alle gevallen uit. In sommige gevallen moet je een aanvullende verzekering hebben afgesloten, bijvoorbeeld als je kostbare sierraden in huis hebt, of speciale apparatuur, bijzondere kunstwerken, enz. 

Aanvullingen op de inboedel

Behalve je huisraad worden ook (brom)fietsen, aanhangwagens, tuingereedschap, sommige vaartuigen en accessoires van motorrijtuigen tot de inboedel gerekend. Deze spullen staan dan weliswaar niet in je huis, maar wel in je schuur of tuinhuis. 

Geld, waardepapieren, motorrijtuigen en goederen die bedoeld zijn voor industriële of handelsdoeleinden, vallen niet onder de inboedel. Een exact overzicht van wat er wel of juist niet onder je verzekering valt, vindt je in de polisvoorwaarden. Je kunt het natuurlijk ook navragen bij je verzekeraar. 

Verschillende soort inboedelverzekeringen

Er bestaan vijf verschillende soorten inboedelverzekeringen. Degene met de meest beperkte dekking is de brandverzekering en de meest uitgebreide versie is de all risk inboedelverzekering.

Wat er per verzekering precies gedekt wordt en voor welk bedrag, verschilt per verzekeraar. De verschillen zijn meestal niet heel groot, dus de onderstaande opsomming geeft een goede indicatie.

  • Inboedel brandverzekering: deze dekt de schade na een brand, blikseminslag of ontploffing.
  • Inboedelverzekering brand/ inbraak: dezelfde dekking als de brandverzekering, plus dekking voor schades als gevolg van een inbraak.
  • Uitgebreide inboedelverzekering: dezelfde dekking als de inboedelverzekering brand/ inbraak, plus dekking voor schades als gevolg van een aanrijding of aanvaring, rook en roet, diefstal, storm, vandalisme, waterschade door bijvoorbeeld een lekkend waterbed of aquarium, schade door scherven van ruiten en spiegels, schade door het omvallen van bomen, hijskranen of heistellingen.
  • Extra uitgebreide inboedelverzekering: dezelfde dekking als de uitgebreide inboedelverzekering, plus dekking voor schades als gevolg van schroeien en smelten, neerslag die via de begane grond of de openbare weg binnenstroomt, stroomstoringen, hak- en breekwerk dat verricht moet worden om een defect in een waterleiding op te sporen en de reparatie daarvan.
  • Meest uitgebreide inboedelverzekering (all risk): dezelfde dekking als de extra uitgebreide inboedelverzekering, plus dekking voor schades als gevolg van onhandigheden (bijvoorbeeld een boek dat uit de boekenkast valt, bovenop een lamp) en iedere onverwacht plaatsvindende gebeurtenis. Uitzonderingen hierop zijn echter aardbevingen, overstromingen, oorlogsgeweld en atoomkernreacties.

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Verschillende soorten inboedelverzekeringen van Igi Jakubiec/ Shutterstock.com