Seniorentelefoons
Seniorentelefoons zijn aangepast aan ouderen en aan mensen met een beperking. De functies zijn overzichtelijk en beperkt. Je kunt er mee bellen, berichten versturen en een aantal extra functies gebruiken, zoals een wekker, een camera of een zaklamp.
Seniorentelefoons voor ouderen en mensen met een beperking
Het scherm van een seniorentelefoon is iets groter, net als de letters op het scherm. Hierdoor kunnen veel ouderen makkelijker lezen wat er in beeld staat. Bovendien kan het geluid extra hard, zijn er geen kleine stekkertjes nodig voor het opladen en hebben sommige modellen zelfs een noodknop. De telefoon is dus ideaal voor ouderen die geen behoefte hebben aan allerlei ingewikkelde toepassingen, of voor mensen die vanwege een beperking een eenvoudig toestel nodig hebben, waarmee ze makkelijk kunnen bellen.
Extra luide beltoon bij een seniorentelefoon
Een seniorentelefoon heeft een extra luide beltoon en meestal ook nog de mogelijkheid om een lampje te laten knipperen als de telefoon overgaat. Sommige van deze toestellen hebben ook een speciale ondersteuning voor hoorapparaten en bovendien storen ze digitale hoorapparaten niet. Dit in tegenstelling tot analoge hoorapparaten, die nog wel eens storen door het gebruik van een mobieltje.
Voor als er iets mis gaat: de noodknop op een seniorentelefoon
Sommige modellen zijn uitgerust met een noodknop. Als je deze intoetst, sturen de meeste mobieltjes automatisch een bericht aan één van de voorgeprogrammeerde noodnummers. Daarna bellen ze meestal (ook automatisch) één voor één de noodnummers, totdat er opgenomen wordt.
Het kan per telefoon verschillen hoe de noodprocedure precies werkt, omdat iedere fabrikant deze functie op zijn eigen manier vormgeeft. Bovenstaande procedure geldt echter voor de meeste seniorentelefoons.
Verschillende soorten seniorentelefoons
De meeste seniorentelefoons bestaan uit één geheel, dus zonder schuifjes of klepjes. Er zijn ook seniorenmobieltjes die wel uitgeschoven of uitgeklapt moeten worden en dat heeft ook zo zijn voordelen. De toetsen zijn dan beschermd, waardoor je niet per ongeluk kunt bellen als je telefoon bijvoorbeeld in je broekzak zit.
Prepaid, sim only of een seniorentoestel met abonnement
Het is aan jou om te bepalen of je zelf het toestel aanschaft en er dan een prepaidkaart bij koopt, of dat je liever een sim only abonnement afsluit. Je kunt ook een toestel ‘krijgen’ bij een langlopend abonnement. Het voordeel daarvan is dat je niet in één keer de kosten voor de telefoon kwijt bent, maar dat je deze in maandelijkse termijnen betaalt. Deze kosten worden dan verrekend in de maandelijkse lasten van het abonnement. Hierdoor is deze abonnementsvorm wel duurder dan wanneer je kiest voor een sim only-abonnement. Daarbij krijg je geen telefoon en je hoeft daar dus ook niet maandelijks voor bij te dragen. Prepaid bellen is, door de hogere beltarieven, alleen geschikt voor mensen die minder dan een half uur per maand bellen. Je betaalt dan vooraf, door beltegoed te kopen. Als dat op is, moet je het weer opwaarderen, anders kun je niet meer bellen.
Ga terug naar de mobiele telefonie hompage
Ga terug naar de Consumind homepage
Met Consumind geen zorgen over je vaste lasten
Kosten voor uw mobiel in het buitenland onder controle
Antwoord op uw vragen over mobiele telefonie
Meest gestelde vragen
Verhuizen en abonnement behouden
Afbeelding: seniorentelefoons van Nna Lurye/ Shutterstock.com