Overstappen van energieleverancier
Overstappen van energieleverancier is eenvoudig. Door het enorme aanbod aan leveranciers stappen steeds meer mensen over. Hieronder staan de stappen van het overstapproces op een rij.
1. Energieleveranciers vergelijken
Eerst vergelijk je meer dan twintig energieleveranciers, zodat je een goede keuze kunt maken. Onze financiële assistenten helpen je graag met het maken van de goede keuze voor een eventuele overstap. Prettig geregeld.
2. Overeenkomst van nieuwe energieleverancier
Na je aanvraag ontvang je binnen enkele werkdagen de overeenkomst. Na de ontvangst hiervan heb je wettelijk veertien kalenderdagen bedenktijd. Tijdens die bedenktijd kun je rustig de voorwaarden en leveringskosten bekijken. Zie je toch van de overstap af, dan neem je binnen de bedenktijd contact op met de energieleverancier om het te annuleren. In de overeenkomst staat ook de leverdatum. Op deze datum begint de nieuwe leverancier met leveren en stopt je huidige leverancier daarmee.
3. Meterstanden doorgeven aan energieleverancier
Je nieuwe energieleverancier vraagt de meterstanden op. Zorg ervoor dat je dit zo spoedig mogelijk doorgeeft, anders schat de energieleverancier je meterstanden. De energieleverancier geeft de meterstanden door aan de netwerkbeheerder. Deze controleert de meterstanden. Als de meterstanden niet kloppen, berekent de netbeheerder deze en geeft ze door aan je oude en nieuwe energieleverancier.
4. Eindnota van vorige energieleverancier
Op de eindnota, die je van je oude energieleverancier ontvangt, staat wat je hebt verbruikt tot het moment dat de levering is overgegaan naar de nieuwe energieleverancier. Daarnaast staat ook vermeld hoeveel je maandelijks hebt betaald door middel van het termijnbedrag. Als je meer hebt betaald dan dat je hebt verbruikt, krijg je geld terug. Heb je meer verbruikt dan betaald, dan moet je het verschil bijbetalen. Het bijbetalen staat los van het feit dat je gaat overstappen. Of je moet bijbetalen, hangt af van een aantal factoren:
- Wanneer je voorgaande contract is ingegaan;
- Wanneer je de jaarnota hebt ontvangen;
- Wanneer je overstapt.
Stel: je hebt in oktober de laatste jaarnota ontvangen. Na de koude wintermaanden, in april, stap je over naar een andere energieleverancier. De kans dat je moet bijbetalen is nu groter dan wanneer je in oktober overstapt. Is het contract van je vorige leverancier bijvoorbeeld in september ingegaan en stap je het jaar erna rond september weer over, dan is de kans dat je moet bijbetalen kleiner. Wees hiervan bewust op het moment dat je overstapt! Je betaalt echter nooit méér dan wat je hebt verbruikt. Kijk hier voor voorbeelden van bijbetalen en geld terugkrijgen.
Bekijk hier de uitgebreide checklist voor overstappen.
Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten - Een energieoverstap was nog nooit zo makkelijk - Hoe werkt de vergelijker van Consumind?
Consumind, je persoonlijke financiële assistent
Opzegvergoeding bij overstap
Meest gestelde vragen
Bespaartips energie
Afbeelding: Overstappen van energieleverancier van Monkey Business Images/ Shutterstock.com