Looptijd energiecontract

Looptijd energiecontract

De energiemarkt is voortdurend in beweging en de prijs voor gas en stroom kan dus continu stijgen of dalen. Om de energierekening zo laag mogelijk te houden, kun je het beste kiezen voor een vast energiecontract. Wanneer je je energiecontract vastzet, ga je een contract aan voor bepaalde tijd met je energieleverancier. Zo word je niet verrast door prijsstijgingen tijdens de looptijd van je energiecontract. Het is de bedoeling dat je gedurende die tijd niet overstapt. Juist daarom kan de energieleverancier je een lagere prijs bieden dan wanneer je kiest voor een variabel energiecontract.

Energiecontracten met vaste looptijd

Er zijn contracten af te sluiten met een vaste looptijd en tarieven. Dit kan een contract van 1, 2, 3 of 5 jaar zijn. Wil je bijvoorbeeld de komende drie jaar niet meer om hoeven kijken naar jouw energiecontract en zekerheid hebben over de prijs? Dan kun je het beste kiezen voor een driejarig contract. Vind je het niet erg om elk jaar opnieuw energiecontracten te vergelijken en wil je de beste deal? Dan kun je beter kiezen voor een energiecontract van één jaar. Een contract met een vaste looptijd kun je echter niet zomaar tussentijds opzeggen. Je energieleverancier mag dan een opzegvergoeding rekenen. De hoogte van de opzegvergoeding hangt af van het energiecontract dat je hebt en van het moment waarop het eindigt. 

Energiecontracten met onbepaalde tijd

Bij contracten met een onbepaalde tijd zit je niet aan een bepaalde looptijd vast. Deze contracten zijn vrij opzegbaar, maar hierbij geldt een variabel tarief. Deze tarieven kunnen dus tussentijds wijzigen. De meeste energieleveranciers wijzigen de variabele tarieven jaarlijks in januari en in juli. Als je energieleverancier meer of minder geld kwijt is aan de inkoop van de energie, dan wordt deze verhoging of vermindering doorberekend in je energietarief. Jouw energieprijs daalt of stijgt dan dus meteen. Een contract met een onbepaalde looptijd wordt meestal alleen geadviseerd als je verwacht binnen een jaar te verhuizen of verwacht dat de woonsituatie, of –samenstelling wijzigt. Dat zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je bij een andere energieleverancier beter uit bent.

Energieprijzen vergelijken

Heb je de keuze voor de looptijd, het soort tarief en groene of grijze stroom gemaakt? Dan is het natuurlijk ook belangrijk om de prijzen met elkaar te vergelijken. Bij het vergelijken van energieprijzen, moet je op de volgende zaken letten:

  • Het leveringstarief voor gas;
  • Het leveringstarief voor stroom;
  • De vaste leveringskosten per product.

Overige kosten voor de levering van energie, zoals de energiebelasting en netbeheerkosten, zijn door de overheid of netbeheerders vastgesteld en verschillen niet per energieleverancier.
 

Meer interessante pagina's: Energietarieven: vastzetten of niet? - Voorbeeldnota van Essent - Energietarieven vergelijken en geld besparen - Voorbeeldnota van Eneco - Dé goedkoopste energieaanbieder

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage