Internet snelheden

Internetsnelheid

Internetproviders geven altijd aan hoe snel je data kunt up- en downloaden (bestanden van je computer op internet zetten, of juist van internet op je computer binnenhalen). Deze snelheid wordt aangegeven in Mb/s, wat staat voor Megabits per seconde. Hoe hoger het getal (20Mb/s of 40 Mb/s), hoe sneller je internetverbinding werkt.

Let op: De snelheden die providers vermelden, zijn altijd de maximale snelheden! Of je deze internetsnelheid ook daadwerkelijk haalt, hangt van meerdere factoren af.

Zes redenen waardoor de maximale internetsnelheid niet wordt behaald:

  • Spyware en virussen: dit zijn de grootste veroorzakers van langzaam internet. Spyware is een verzamelnaam voor computerprogramma’s die informatie verzamelen en dat doorgeven aan derden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan informatie over websites die je bezoekt. Deze informatie is voor sommige partijen interessant en er is veel geld te verdienen met de verkoop van deze gegevens. Spyware wordt daarom meestal door de makers zelf toegevoegd aan de software (programma’s) die je downloadt. Het zijn vaak de gratis programma’s die spyware bevatten. Over het algemeen merk je er niets van, behalve dat je internet er traag van kan worden.
    Een virus is ook een programma, maar een hele specifieke variant. Deze programma’s nestelen zich in bestanden, waar ze vervolgens (veel) schade aanrichten. Een virus dat zich in je besturingssysteem nestelt, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je computer niet meer goed functioneert. Omdat virussen zichzelf vaak verspreiden, meestal in grote aantallen via de mail, kan de internetverbinding trager worden. Lees hier tips hoe je dit oplost.
     
  • Verbinding netwerken: Als je internet via de kabel, dan deel je deze verbinding met anderen die gebruik maken van dezelfde kabel. Dat is niet erg, maar het kan wel voor traag internet zorgen. Zie het als een snelweg: hoe drukker het is, hoe meer kans je hebt op vertraging.
     
  • ADSL/ VDSL: Met ADSL gebruik je een modem om je computer te verbinden met de telefoonlijn. Een deel van de telefoonlijn wordt vervolgens gebruikt om te bellen en een deel om te internetten. Bij de opvolger VDSL wordt gebruikt gemaakt van glasvezel, maar deze kabels liggen niet tot in huis. Daarom is het bij deze beide varianten belangrijk hoe ver je van de wijkcentrale af woont: hoe verder weg, hoe trager je internet. Test hier je internetsnelheid.
     
  • Meerdere gebruikers: Als er meerdere internetgebruikers in huis zijn, dan wordt de snelheid verdeeld. Iedere gebruiker heeft dan een wat langzamere verbinding.
     
  • Instellingen of oudere computer: Soms kunnen de verkeerde instellingen ervoor zorgen dat je computer trager wordt. Ook een oude computer is vaak trager dan een nieuw model. Bekijk hier tips voor de juiste instellingen.
     
  • WiFi: Door het gebruik van draadloos internet (WiFi) wordt je verbinding soms trager. Bekijk hier tips om ook met WiFi snel te kunnen internetten.

Welke snelheid haalt mijn huidige internetpakket?

Ben je benieuwd welke upload- en downloadsnelheid je momenteel haalt? Meet hier eenvoudig de internetsnelheid die je momenteel behaalt.

Tips bij het kiezen van de juiste internetsnelheid:

  • Ben je op zoek naar een internetabonnement en twijfel je tussen de verschillende snelheden en bijbehorende prijzen? Neem dan maar het goedkoopste! Een sneller (en dus duurder) abonnement is gauw geregeld. Het is echter veel lastiger om van je te snelle abonnement terug te gaan naar een langzamer (en dus goedkoper) abonnement.
  • Een kabel- of glasvezelverbinding is sneller dan een verbinding via de telefoonlijn, maar meestal ook iets duurder.
  • Een kabel- of glasvezelverbinding is ook een goed alternatief als je met jouw ADSL/VDSL-verbinding aan de snelheidslimiet zit.
    Vergelijk hier de pakketten. Onze financiële assistenten helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Prettig geregeld. 

Ga terug naar de internet, tv en bellen homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: internetsnelheid van Tomislav Pinter/ Shutterstock.com