Hypotheek bespaartips
Het is fijn om een eigen woning te hebben, maar het is ook een grote financiële verantwoordelijkheid. De kosten van de hypotheek, van het onderhoud en van de inrichting van een woning zijn een flinke kostenpost in het huishoudboekje. Misschien wil je hierop besparen, maar hoe doet je dat? Met de onderstaande bespaartips kom je een heel eind!
1. Hypotheekrente omlaag bij aflossen of stijging waarde
Als je al een groot deel van de hypotheek hebt afgelost, dan kan het rentepercentage over het hypotheekbedrag omlaag. De hypotheekverstrekker loopt namelijk minder risico, omdat je al een groot deel hebt afgelost. De hypotheekverstrekker zal er zelf niet snel over beginnen, maar je kunt dit gerust voorstellen. Een lagere rente betekent voor jou dat je minder hoeft te betalen en dat je dus bespaart op de maandelijkse uitgaven. Je kunt de rente ook laten verlagen als de waarde van de woning is gestegen, want ook dan loopt de hypotheekverstrekker minder risico.
2. Aflossen van de hypotheek
Heb je een groot eigen vermogen, dat boven de belastingvrijstelling uitkomt? Dan kun je overwegen om dit te gebruiken voor de aflossing van de hypotheek of om het te schenken aan je kinderen. Als je ervoor kiest om de hypotheek ermee af te lossen, informeer dan van tevoren wel eerst bij een hypotheekadviseur of dit voor jou voordelig is! In sommige gevallen kan het namelijk nadelig uitpakken om de hypotheek (volledig) af te lossen.
3. Onderhandelen over uw lopende hypotheek
Vóór het afsluiten van de hypotheek kun je onderhandelen over het rentepercentage en over het maandelijkse aflosbedrag. Je kunt dat echter ook tijdens de looptijd doen, bijvoorbeeld op het moment dat de rente weer opnieuw vastgesteld moet worden.
4. Stijging woningwaarde door energiebesparende maatregelen
De woning isoleren, dubbel glas aanschaffen, zonnepanelen op het dak laten installeren: allemaal maatregelen waarmee je bespaart op de energiekosten. Daarnaast kan de waarde van de woning hierdoor stijgen en deze kosten zijn daarom vaak in een hypotheek mee te nemen.
5. Bezwaar maken tegen WOZ-beschikking
Als je vindt dat de WOZ-beschikking te hoog is, dan kun je bezwaar aantekenen. Hoe hoger het WOZ-bedrag, hoe meer belasting je tenslotte betaalt. Als je gelijk hebt en het bedrag wordt verlaagd, dan bespaar je dus geld.
6. Notariskosten bij koop van woning vergelijken
Als je een woning koopt, dan zijn de kosten voor de notaris over het algemeen voor jouw rekening. Deze kosten verschillen per notaris, dus het loont om de tarieven te vergelijken! Je kunt hier kijken voor de notaris met het voordeligste tarief bij jou in de buurt. Daarnaast is het voordeliger om de hypotheek- en koopakte tegelijkertijd te laten opmaken. Dat scheelt weer een extra afspraak en dus tijd en geld.
Als je van de hypotheekverstrekker een hoger bedrag kan krijgen dan dat je nodig hebt, dan kun je ervoor kiezen om dit hogere bedrag te laten opnemen in de hypotheekakte. Dat is handig voor als je later nog een aantal verbouwingen in het huis wilt (laten) doen. Het bedrag dat nog open staat, kun je dan soms alsnog opnemen. Het hangt wel af van de hypotheekverstrekker of dit kan, want ze willen niet allemaal met deze zogenaamde hogere inschrijving werken. Laat je hierover dus van te voren goed informeren! Als je het resterende bedrag wel mag opnemen, dan wordt dit overigens als een nieuwe hypotheekaanvraag behandeld. Je hoeft hiervoor niet opnieuw notariskosten te betalen.
7. Een huis kopen met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
Als je een woning koopt, dan is het aan te raden om dat binnen de grenzen van de NHG te doen. Met de Nationale Hypotheek Garantie heb je een goede kans om niet met een restschuld te blijven zitten op het moment dat jouw huis gedwongen wordt verkocht. De restschuld kan dan namelijk soms, onder bepaalde voorwaarden, worden kwijtgescholden. Daarnaast kan de hypotheekverstrekker een lager rentetarief bieden als de hypotheek met NHG is afgesloten. Lees hier meer over Nationale Hypotheek Garantie.
8. Persoonlijke leningen aflossen
Heb je een persoonlijke lening? Los deze zo snel mogelijk af, want het rentepercentage is vaak hoog bij deze leningen. Onze financiële assistenten kunnen je helpen om op de huidige leningen te besparen. Het is eigenlijk het beste (en het goedkoopste) om helemaal geen persoonlijke leningen af te sluiten en om te sparen voor nieuwe spullen.
9. Tweedehands meubels kopen
Heb je een bank, een tafel of andere meubels nodig voor jouw nieuwe woning, maar heb je het niet zo breed? Je kunt ze natuurlijk ook tweedehands kopen! Het voordeel daarvan is niet alleen dat je flink bespaart, maar dat je ze ook kunt personaliseren door ze in een andere kleur te schilderen of andere aanpassingen te doen.
Bekijk ook onze andere bespaartips voor energie, internet,televisie en vaste telefonie, mobiele telefonie en lenen om nog meer op je vaste lasten te besparen!
Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
Met Consumind geen zorgen over je vaste lasten
Bespaartips energie
Wil je ook besparen op je energiekosten? Bekijk dan hier de bespaartips.
Checklist kopen of huren
Verhuizen en abonnement behouden
Afbeeldingen: rente omlaag van Nonwarit/Shutterstock.com, onderhandelen van Maksym Poriechkin/Shutterstock.com, notaris van NotarYES/Shutterstock.com en tweedehands meubels van Nattapol Sritongcom/Shutterstock.com