Een zakelijk energiecontract, is het wel nodig?
Om gelijk duidelijkheid te scheppen; werk je vanuit huis als zzp’er, pedicure, heb je een webshop of heb je om een andere reden bedrijf aan huis? Dan is een particulier contract interessanter voor je. Heb je een bedrijf op locatie, dan is het over het algemeen interessanter om een zakelijk contract af te sluiten. De redenen lichten we je graag toe.
Veel misverstanden rondom zakelijke energiecontracten
Je herkent het vast wel als je ingeschreven staat in het KvK; het regent telefoontjes van energieleveranciers waarin ze claimen dat een zakelijk contract voor je echt goedkoper is en dat je zo gauw mogelijk je contract moet omzetten. Dit is echter meestal niet zo. Het is namelijk pas interessant wanneer je niet vanuit huis werkt.
Btw aftrek alleen bij zakelijk energiecontract mogelijk?
Ook als je vanuit huis werkt en dit kan aantonen, kan je (onder bepaalde voorwaarden) een deel van de btw van de energierekening aftrekken van de belasting. Dat is niet alleen bij zakelijke energiecontracten, dat geldt ook bij particuliere energiecontracten. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan mag je de btw van de energierekening niet aftrekken. Let daar dus goed op.
Energiecontracten vergelijken? Let op btw
Stel, je hebt een aanbieding voor een zakelijk contract gekregen, die je wilt vergelijken met je huidige en/of andere energiecontracten. Let dan goed op, bij zakelijke contracten worden namelijk de tarieven vaak exclusief btw vermeld. Bij particuliere contracten worden de prijzen vaak juist weer inclusief btw getoond. Dus als je dan prijzen inclusief btw gaat vergelijken, met de aangeboden prijzen exclusief btw, ben je appels met peren aan het vergelijken.
Heb je nog een energiecontract lopen?
Je hebt de energietarieven vergeleken en wilt overstappen. Heb je een zakelijk contract? Dan is het verstandig om rekening te houden met de opzegvergoeding die de energieleverancier in rekening brengt. Deze zijn namelijk bij zakelijke contracten niet maximaal vastgesteld, zoals wel bij particuliere contracten het geval is. Daarnaast worden opzegvergoedingen bij particuliere contracten nog wel eens terugbetaald aan je door je nieuwe energieleverancier. Bij zakelijke energiecontracten is dit niet zo.
Het is in veel gevallen interessanter om een particulier contract af te sluiten, zodat je niet voor een torenhoge opzegvergoeding voorgeschoteld krijgt als je voortijdig besluit om een overstap te maken. We hebben regelmatig klanten aan de telefoon gehad, die vanwege een KvK- registratie in het verleden, een zakelijk contract hebben waar ze spijt van hebben. Vanwege de hoge boetes is het niet altijd financieel verstandig om tussentijds over te stappen. Voorkom dus dat u spijt krijgt van een zakelijk contract.
Voorwaarden van zakelijke energiecontracten
Consumenten worden vaak beter beschermd dan zakelijke klanten, zo ook bij energiecontracten. Bij particuliere energiecontracten geldt er bijvoorbeeld een bedenktijd van 14 dagen. Dat is vaak niet zo bij zakelijke energiecontracten. En zoals eerder vermeld is bij particuliere contracten de maximale opzegvergoedingen gemaximaliseerd tot €125 per product. Bij zakelijke contracten is dat over het algemeen 15% van de resterende maandtermijnen van het contract. Niet zo gunstig dus.
Wil je particuliere energiecontracten vergelijken? De financiële assistenten van Consumind helpen je er graag bij.
Meer interessante pagina's: Fabels energie op een rij - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten - Meer consumenten stappen over - Energieprijzen vergelijken niet ingewikkeld - Energie vergelijken eenvoudig via Consumind
Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage
Consumind, de financiële assistent
Meest gestelde vragen
Bespaartips energie
Afbeelding: zakelijk energiecontract of niet van Viktor Hanacek/ Picjumbo.com