Dekking Opstalverzekering

Als je schade aan je huis hebt door brand, bliksem, storm of inbraak, dan kun je deze schade claimen bij je opstalverzekering. Hoewel het wettelijk geen verplichte verzekering is, ben je bij de meeste hypotheekverstrekkers toch verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Je huis dient tenslotte als onderpand voor de hypotheek. De hypotheekverstrekker wil dan wel zeker weten dat eventuele schades goed afgedekt zijn. 

Voor huurhuizen geldt dat de verhuurder de opstalverzekering afsluit. Dat hoef je als huurder dus niet te doen: de eigenaar van het pand is verantwoordelijk voor de verzekering hiervan.

Als je woont in een pand met meerdere woningen/ appartementen en een (actieve) Vereniging van Eigenaren (VvE), dan is het meestal gebruikelijk dat de VvE een opstalverzekering voor het hele pand afsluit. Als dat niet is geregeld, dan moet je jouw eigen appartement zelf verzekeren.

Opstalverzekering: je huis en alles wat daar aan vast zit

Onder de opstalverzekering valt niet alleen je huis, maar ook alles wat daar vast in en aan gemonteerd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inbouwkasten, de badkuip, het toilet en de keuken. Kortom, alles wat niet verhuisbaar is. Maar ook schuttingen, de schuur of de bijkeuken vallen onder de opstalverzekering. 

Extra dekking

In sommige gevallen keert de verzekeraar een extra bedrag uit, bovenop de verzekerde som. De volgende kosten worden vaak gedekt:

  • Bereddingskosten: de kosten die worden gemaakt om schade te voorkomen of te verminderen. Het doet er hierbij overigens niet toe of de poging om de schade te voorkomen of te verminderen, gelukt is. Je bent namelijk wettelijk verplicht om, volgens artikel 7:957 lid 1 BW, ‘binnen redelijke grenzen alle maatregelen te nemen die tot voorkoming of vermindering van de schade kunnen leiden.’
    De kosten van een nieuwe handblusser vallen bijvoorbeeld onder de bereddingskosten, als je met de oude handblusser hebt geprobeerd om de brand in je huis te blussen. Je hebt daarmee tenslotte een poging gedaan om grotere schade te voorkomen.
  • Kosten voor noodvoorzieningen: de kosten die worden gemaakt om een noodvoorziening aan te brengen, zoals een provisorische reparatie van de voordeur, als die na een inbraak ontzet is, voordat het blijvend gerepareerd of vervangen kan worden.
  • Expertisekosten: de kosten van een expert die moet worden ingeschakeld om bijvoorbeeld de omvang of de ernst van de schade vast te stellen.
  • Opruimingskosten: de kosten die moeten worden gemaakt om bijvoorbeeld de restanten van een afgebrand huis op te ruimen, voordat met de herbouw gestart kan worden. 

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Opstalverzekering dekt schade aan uw huis van Tom Gowanlock/ Shutterstock.com