Wat is een beleggingshypotheek?
Beleggen kan via een levensverzekering of via een beleggingsrekening. Bij een belegging via een levensverzekering wordt de maandelijkse premie belegd in een levensverzekering. De opbrengst aan het eind van de looptijd is afhankelijk van de netto beleggingsresultaten. Je kunt bij de levensverzekering ook een overlijdensdekking afspreken. Als je belegt via een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), dan bouw je een vermogen op waarover je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen.
Beleggen via beleggingsrekening niet belastingvrij
Beleg je via de beleggingsrekening, dan is dit niet belastingvrij. Je betaalt wel ieder jaar belasting over het belegde geld, als dit samen met de rest van je vermogen boven de waardevrijstelling in box drie uitkomt. Je bent vrij om te kiezen of je iedere maand een vast bedrag inlegt op de beleggingsrekening, of dat je eenmalig inlegt. Wat er vervolgens uit de belegging komt, is niet te voorspellen. Er wordt apart een overlijdensrisicoverzekering afgesloten.
Hypotheekrenteaftrek bij beleggingshypotheek
De beleggingshypotheek is alleen interessant voor mensen die de hypotheek voor 1 januari 2013 hebben afgesloten. Alleen dan mag de bestaande hypotheek worden omgezet of overgesloten zonder dat de hypotheekrenteaftrek verloren gaat. Kies je nu voor de beleggingshypotheek, dan kun je dus geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.
Niet aflossen bij een beleggingshypotheek
Tijdens de looptijd van de beleggingshypotheek los je niet direct af: je belegt, zodat je aan het einde van de looptijd met het opgebouwde kapitaal de hypotheek kan aflossen. Dit is een onzekere vorm van lenen; of je aan het einde van de looptijd kunt aflossen, is afhankelijk van het beleggingsresultaat. Over de lening betaal je iedere maand rente.
Voordelen van een beleggingshypotheek - levensverzekering:
- Heb je de hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan kun je gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten, geldt dit niet.
- Als je een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) hebt als levensverzekering, dan bouw je vermogen op in box één en is het (onder voorwaarden) belastingvrij vermogen. Een KEW is alleen mogelijk als je deze voor 1 april 2013 hebt afgesloten bij je hypotheek en voor 1 januari 2013 heeft aangevraagd.
- Als de beurs goed gaat, kun je een hoog rendement behalen.
Nadelen van een beleggingshypotheek - levensverzekering:
- Sluit je nu deze hypotheek af of wil je de huidige hypotheek verhogen, dan kun je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Voor de hypotheekrenteaftrek kun je bij nieuwe hypotheken alleen gebruik maken van een lineaire- of annuïteitenhypotheek.
- Het beleggingsrendement is variabel en onzeker. Je weet van tevoren niet of je aan het einde van de looptijd genoeg vermogen hebt opgebouwd om de hypotheek af te lossen.
- Als je een KEW (Kapitaalverzekering Eigen Woning) hebt, dan ben je gebonden aan fiscale regels waardoor je minder flexibel bent.
Voordelen van een beleggingshypotheek - beleggingsrekening:
- Heb je de hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan kun je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten geldt dit niet.
- Je kunt zelf kiezen of je eenmalig een bedrag stort op een beleggingsrekening of dat je gedurende de looptijd steeds een bedrag stort.
- Je bent flexibeler, omdat je niet hoeft te houden aan fiscale regels.
- Als de beleggingen goed gaan, dan profiteer je daar van.
Nadeel van een beleggingshypotheek - beleggingsrekening:
- Sluit je nu deze hypotheek af of wil je de huidige hypotheek verhogen, dan kun je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Voor de hypotheekrenteaftrek kun je bij nieuwe hypotheken alleen gebruik maken van een lineaire- of annuïteitenhypotheek.
- Beleggen is niet belastingvrij, je betaalt ieder jaar belasting over het belegde geld.
- Je inleg wordt belegd, waardoor het risico bestaat dat het aan de einde van de looptijd te weinig heeft opgebracht om de hypotheek af te lossen.
Meer interessante pagina's: Aflossingsvrije hypotheek - Spaarhypotheek - Actuele hypotheekrente
Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
Consumind, de financiële assistent
Krediethypotheek
Hypotheekadvies nodig?
Vraag eerst een oriënterend hypotheekgesprek aan bij een onafhankelijke adviseur.